Vlastivědný kroužek Holešov

Vlastivědný kroužek je dobrovolné uskupení nadšenců pro regionální vlastivědu, místní region, jeho historii i současnost.

Kraj, ve kterém žijeme, nám není lhostejný a aktivně se zajímáme o jeho historii, osudy rodáků či dalších osobností regionu a snažíme se o uchování odkazu této historie pro budoucí generace.

PŘIPRAVUJEME - NADCHÁZEJÍCÍ AKCE - AKTUÁLNĚ


Místa, kde odpočívali rakouští císaři

Laxenburg a Baden (Rakousko)


Zájezd Vlastivědného kroužku Holešov v sobotu 18. května 2024

Odjezd

z Holešova: 6:00 (autobusové nádraží)
z Hulína: 6:15 (náměstí)
z Kroměříže: 6:30 (Justiční šlola)


Cena zájezdu 650 Kč /pro členy Vlastivědného kroužku Holešov 550 Kč/. V ceně je doprava klimatizovaným autobusem. V ceně není vstupné na památky a strava.

Prosíme všechny účastníky zájezdu do rakouského Laxenburgu, který se uskuteční 18.5.2024, aby předem napsali, zda mají zájem o prohlídku zámku.

Ceny vstupného podrobně na webu: 

https://www.schloss-laxenburg.at/cs/oteviraci-doba-a-ceny-vstupneho/ 

Vstup do parku stojí 3,50 Eur, prohlídka zámku 11 Eur (dle informací na webových stránkách). Pokud bude více zájemců, tak by Lenka Křesadlová objednala skupinovou prohlídku (maximálně 30 osob). Od 10 osob je zde možný skupinový paušál za 14,50 – obsahuje vstup do parku, 2x přívoz, vstup do zámku. V případě menšího zájmu je možná individuální návštěva zámku. 

Na zájezd je možné se přihlásit u paní Ireny Železné v Městské knihovně Holešov (735 160 666, 571 160 892, zelezna@mks-holesov.cz).


Kamenické dílny okresu Kroměříž III.

MKS Holešov – Městská knihovna a Vlastivědný kroužek Holešov srdečně zvou na přednášku

PhDr. Aleše Naňáka, pracovníka oddělení památkové péče Zlínského kraje

Kamenické dílny okresu Kroměříž III. Kamenosochařství Aloise Reimera v Holešově

Přednášející ve své již třetí přednášce přiblíží historii holešovského kamenosochařského závodu, u jehož založení stál Alois Reimer. Na základě archivních pramenů nahlédneme na pozoruhodný osud zakladatele podniku a jeho rodiny, seznámíme se s chodem prvorepublikového provozu i s dohledanými uměleckořemeslnými díly v regionu. 

Čtvrtek 23. května 2024, 17.00 hodin

Studovna Městské knihovny Holešov

Vstupné 50,- Kč


Po stopách partyzánského odboje na jižním Valašsku

Zájezd Vlastivědného kroužku Holešov, který proběhl v sobotu 27. dubna 2024. Navštívili jsme Národní kulturní památka Ploština, Juříčkův mlýn u Leskovce a Vizovice. 

Fotografie si můžeze prohlédnout ve fotogarii